Excursie: Bootjes en meer….


We bleven maar een weekje op Malta en wilden graag veel zien. Vanuit Nederland hadden we al een driedaags excursiepakket geboekt, maar we namen er toch nog maar 2 bij. Alles leek ons interessant!
Op onze 2e vakantiedag staat Marsaxlokk en Blue Grotto op het programma. We hebben een Engelse gids die heel goed Nederlands spreekt. Zij, Christine, begeleidt al onze excursies.
We rijden naar het zuidoosten en krijgen veel informatie over Malta en zijn bewoners. Dat vind ik altijd het grote voordeel van excursies met gids.
Het is zondag en dan is er altijd markt in Marsaxlokk: de grootste van Malta. In de haven liggen de bontbeschilderde vissersbootjes, de luzzu. Iedere visser schildert een oog op zijn bootje. Dat is om het kwade te weren. De naam van het dorp komt van marsa, dat haven of baai betekent in het Arabisch, en xlokk, wat het Maltees is voor de droge siroccowind die er vanuit de Sahara waait.
We lopen even over de markt om te snuffelen. Tussen de groente en fruit ontdekken we wel heel verse vis!


Na een uurtje houden we het hier voor gezien en rijden verder naar het zuiden. De bus stopt nog even bij een steengroeve waar ze de gele kalksteen uithalen. Hier worden de huizen op Malta van gebouwd, alle huizen zijn dus ook geel. Christine vertelt dat die stenen bijna niks kosten. Voor ongeveer F 3000,= aan stenen heb je een mooi huis. Alleen is de grond niet te betalen.

We gaan nu naar het plaatsje Wied iz-Zurrieq, gelegen aan de zuidkant van Malta. Van daaruit gaan we als het goed is met een bootje naar de blauwe grot. De bootjes varen alleen uit als de zee kalm is dus het is afwachten.
Als we bij het kade aankomen kijken we een beetje bedenkelijk. Het waait vrij hard en de bootjes hobbelen behoorlijk op de golven. Van een afstandje leken de bootjes trouwens veel groter! Maar goed, we kopen stoer een kaartje en wachten onze beurt af. Na een tijdje kunnen we instappen en begint de pret. In de beschutte baai is de zee nog aardig kalm, vond ik. Totdat we de bocht omgingen.....
Brrr.....
Het boottochtje zou ongeveer 20 minuten duren. Voordat je bij de grotten komt vaar je eerst een stuk langs de steile indrukwekkende rotskust.
De mooiste - en grootste - grot is de Blue Grotto. Het diepste punt van de Blue Grotto ligt op 26 meter diepte en wordt de Bell Tower Cavern (Klokkentorengrot) genoemd. De grot heeft een diameter van 90 meter. De Grotto is een natuurlijke rotsformatie. Door de stroming en golven in de zee is er een deel van het zandsteen in de kliffen weggeslepen, waardoor een zevental grotten is ontstaan. Omdat de bodem van de grotten een witte zandachtige kleur heeft, wordt het zonlicht erop weerkaatst. Daardoor wordt het licht in allerlei kleuren gebroken en ontstaat er een blauwe gloed. Dit is natuurlijk erg mooi in de grotten die voor de rest natuurlijk vrij donker zijn. Het geeft een magisch effect. Nou, eerlijk is eerlijk. De grotten zijn mooi om te zien. Door het reflecterende licht en de fel gekleurde koralen krijg je een mooi kleurenspel. Het water is hier helder en lijkt wel knalblauw. Op de rotsen onder water groeien knalroze koralen. Mooi!!

Als iedereen de grot uitvoerig bekeken heeft, besluit de schipper om terug te varen naar de plaats waar onze bus staat te wachten. Het bootje hobbelt op de golven en de schipper lacht om onze angstige kreten als er een wel hele hoge golf aankomt. Gelukkig bereiken we veilig en droog het vasteland.
Blue grotto