ConcertverSLAG gemert 2008
A prog evening with Casual Silence – Down Town in Gemert

flyer

Op zaterdag 1 november 2008 treedt Casual Silence op in Muziekcafe Down Town, aan de Diederikstraat 5 te Gemert. De aanvang van het optreden is 21.30 uur en er is geen voorprogramma (entree 5,-). De avond staat in het teken van het 15 jarige bestaan van de band. Op deze avond wordt er een akoestische set gespeeld, een set met nieuwe nummers (try out!) en een uitgebreide set waarin nummers van de diverse albums ten gehore worden gebracht. De band heeft immers een viertal officiele CD's op haar naam staan. Naar verwachting zal in 2009 een nieuw album opgenomen worden.

Casual Silence werd opgericht in 1993 door drie zangers uit verschillende muziekstromingen. Na aanvankelijk als rock-coverband door het leven te zijn gegaan, groeit de band al snel uit tot een melodieuze rockband met voornamelijk eigen werk, waarin melodieuze composities, autobiografische teksten en invloeden uit de rock, symfo, pop en progressieve metal, moeiteloos worden verweven tot boeiende songs.

Casual Silence - Outstanding in Progrock - Since 1993


Casual Silence bestaat 15 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Een avondvullend programma waarvoor we graag in de auto naar Brabant springen. We kregen al een persoonlijk uitnodiging van de manager, tja, en dan móet je wel natuurlijk! Na een bezoekje aan Wok Plaza in Helmond – met een goed gevulde maag want het kan wel eens laat worden – rijden we naar Down Town, waar Paul al op ons staat te wachten. Er staan nog geen hordes mensen voor de deur, dus we gaan snel naar binnen. Toon ziet ons en we krijgen weer een hartelijk welkom (als buitenlanders onder elkaar). De jongens van Casual staan nog te tafelvoetballen als voorbereiding op het concert. Waarschijnlijk heeft Igor hier iets teveel energie aan besteedt? Wordt vervolgd… Langzamerhand druppelt het publiek binnen en hier en daar zien we bekende gezichten. Paul ontdekt twee andere Kayakfans, die net als wij Casual Silence sinds het legendarische optreden in De Pul in Uden in 2004 volgen. Casual stond toen in het voorprogramma van Kayak (……).

We zoeken een plekje vooraan, maar helaas komen er mensen voor ons staan die hun eigen feestje gaan vieren en niet voor de band komen. Tegen 10 uur beginnen ze dan eindelijk te spelen – ja hé, we willen wel graag voordat het licht wordt thuis zijn! – na een lichte druk van ons op Igor (we hadden hem gezegd dat we op tijd thuis moesten zijn, om een uur of vijf…..).
Ernst, Henry en Rob beginnen met een akoestische set. Ze doen het echt heel erg goed, maar het is niet mijn ding. Ik hoor ze liever ruig en rocken!

Na vijf nummers mogen de andere bandleden ook weer meedoen en komt er een set met nieuwe nummers voorbij. Het is even wennen – Casual maakt ook niet echt makkelijke BZN-muziek die je na één keer horen al kent! – maar er zitten hele mooie nummers bij. En op sommige hoor je echt het herkenbare Casual geluid. Het belooft wat voor de nieuwe cd! Zes nummers verder is het tijd voor een korte pauze en wat biertjes en daarna gaan ze vrolijk verder met het oudere en voor ons bekende werk.

Ze beginnen met Goliath theme, één van mijn favorieten. Lost in life en Once in a blue moon worden afgewisseld. Zó lekker om die geweldige nummers weer een keer live te horen! De jongens spelen nu iets losser (logisch) dan met de nieuwe nummers en het enthousiasme spat eraf. Ze hebben er volgens mij veel plezier in en dat brengen ze over op het publiek. De dronken dropjes zijn gelukkig weg, zodat we lekker kunnen genieten van de muziek. Heerlijk meeblèren met de muziek en uit je dak gaan…..
Na Lambrusco Evening moet er even een pauze worden ingelast omdat Igor zo’n beetje halfdood achter zijn drumstel zit…. Komt het door het tafelvoetbal? Als hij weer op adem is, nadat hij aan het zuurstof (of was het – Duitse – bier?) is geweest, komt nog bijna het hele album Shamelessly dressed langs.
Na de opmerking van Rob – “ dit is het moment waarop jullie moeten schreeuwen: we want more!” – komt nog een toegift en dan is het helaas alweer voorbij. Na bijna drie uur gespeeld te hebben; kijk, daar doen we het voor!

Na de belofte dat we in januari zeker naar de Pul komen, waar Casual Silence in het voorprogramma van Mick Pointer and Friends staat, rijden we naar huis. Om kwart over drie zijn we thuis, met toet in de oren.
Jongens bedankt, het was weer super! Echt jammer dat jullie niet vaker optreden….

De setlist:
Fridays dream
Writing letters
Believe
Nothing without you
Heart of mine

The other side
Curtains falls
The chance
Dangerous disguise
Stand of tears
Now you’re gone

Goliath theme
Lost in life
Escape
Dress code
Masquerade
Facing reality
Foolish plane
Kiss or a bite
Moon
Lambrusco evening
Shamelessly dressed

Empty hands