Edinburgh


De volgende dag nemen we de bus naar Edinburgh, die je van tevoren moet reserveren. In Edinburgh aangekomen, zoeken we ons hotel op: een heel schattig hotelletje op loopafstand van het centrum. Nadat we de koffers op de kamer hebben gezet, lopen we naar het centrum.
Het is gelukkig droog, maar wel steenkoud. Algauw zien we het overbekende kasteel van Edinburgh, hoog boven de stad. We besluiten om eerst naar het oude deel van de stad te lopen, waar de Royal Mile is: een straatje met leuke winkeltjes en vele musea. Thuis hebben we al een excursie geboekt voor de dag erop: naar Loch Lomond en The Trossachs. We lopen even bij het bureau, waar we geboekt hebben, naar binnen om te vragen of de excursie wel doorgaat. Ja, het gaat door, dus morgen gaan we naar de Schotse Hooglanden! Dan gaan we lunchen en nemen de allerlekkerste hamburger ooit gegeten (van Angus beef) bij Wannaburger. Heerlijk!
Omdat het erg koud is, lopen we bij the Scotch Whisky Experience naar binnen. Hans, als whisky liefhebber, is helemaal in zijn element. Bij een muur waar verschillende whiskylabels hangen: “die ken ik, die is lekker, o ja, die smaakte ook erg lekker….”
Uiteraard mogen we whisky proeven. De gids vertelt ons dat Schotten whisky niet voor niets levenswater noemen: in de winter houdt het je warm, in de zomer koelt het je af, als je verdrietig bent geeft het troost, als je iets te vieren hebt….enz. Ja, zo lusten we er nog wel eentje! Na een erg interessante rondleiding maken we in een whiskyvat een rondje door de geschiedenis van whisky. Leuk!
Hierna lopen we naar het kasteel om het te bezichtigen. Helaas hebben we de One O’Clock Gun gemist: elke dag – behalve zondag – wordt om 1 uur een schot gelost. We lopen nog een tentoonstellingsruimte over de Edinburgh Military Tattoo binnen en bekijken een paar beelden van de show van vorig jaar. Indrukwekkend; de omgeving leent zich er perfect voor!
We slenteren na een tijdje terug en lopen over de kerstmarkt vol kitsch terug naar het hotel.
Voor het vervolg van het verslag van ons reisje naar Schotland, klik op The Highlands