Excursie: Een dagje Gozo


Vandaag gaan we naar het buureiland Gozo dat een stuk kleiner is dan Malta. Het is ongeveer een half uurtje met de veerboot. Onze gids van vandaag vertelt dat tussen Malta en Gozo de Nederlandse veerboten Texelstroom en Marsdiep varen. Een klein detail: in Nederland zijn ze dus afgekeurd.
Wij varen met een oude roestige boot uit Noorwegen

Gozo is 14,5 kilometer lang en 7,2 kilometer breed. Er wonen ongeveer 27.000 mensen. Er zijn 50 (!) kerken op dit eiland.
Als de boot aangelegd heeft, stappen we in de bus en gaan richting Ta' Pinu, een bedevaartskerk gelegen in San Lawrenz. Deze kerk is gebouwd tussen 1920 en 1931. In 1883 is op deze plek Maria verschenen. Dat was zo'n wonder dat de bevolking er maar een kerk heeft neergezet. Hij kon gebouwd worden na de vele giften van Maltesers uit de hele wereld.
De Ta' Pinu heeft 80 glas-in-loodramen en - aan de binnenkant - 1800 verschillende snijwerken in de kalksteen. Dit is echt een droom voor kerkofielen! Hans kan zich weer lekker uitleven met zijn fototoestel. Een beetje bizar vonden we de 2 kamers voorin de kerk. Die hingen van onder tot boven helemaal vol met prothesen, foto's, doopjurkjes, offers enzovoort. Ze zijn achtergelaten door mensen die hier kwamen bidden voor bijvoorbeeld genezing en wiens gebeden werden verhoord.
Veel te snel roept de gids ons bij elkaar en gaat de reis verder naar Dwejra Lake. Hier staat een door de zee uitgesleten rotsboog: Azure Window. Ook vind je hier vlak voor de kust een klein rotseiland: Fungus Rock. Het dankt zijn naam aan de geneeskrachtige paddestoel die hier groeide.
Nog even van de zon genieten en dan gaan we weer de bus in. Via Xlendi Bay, een piepkleine badplaats, gaan we naar de hoofdstad van Gozo: Victoria. Hier gaan we lunchen.
Na de lunch lopen we naar de citadel. Dit is een oude vestigingsplaats. De citadel ligt op een berg en dat is makkelijk te verdedigen Vanaf de muren om de citadel heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland. Wat je hier ook opvalt zijn de tafelbergen.
We lopen naar de kathedraal, gebouwd rond het jaar 1700. Er is hier een plafondschildering aangebracht, die je de indruk geeft dat je onder een grote koepel staat. Maar het plafond is gewoon vlak. Heel indrukwekkend!
Het laatste bezoek van deze dag: de Ggantija tempels. Deze tempels dateren van 3000 voor Christus en zijn gewijd aan de godin van de vruchtbaarheid ('de dikke dame'). Als je de tekening van de tempel ziet, zie je met wat fantasie een liggende dikke dame. De ingang van de tempel ligt tussen haar benen..... Dit is het oudste vrijstaande stenen monument ter wereld, ouder dan Stonehenge of elke piramide. Er zijn reusachtige rotsblokken van kalksteen gebruikt voor de bouw van de tempel. De vraag is alleen: hoe kon dat in die tijd? De rotsblokken liggen los op elkaar. En dat zonder moderne hijskraan. Volgens een plaatselijke legende is deze tempel door een reuzin in een nacht gebouwd, terwijl ze haar kind op haar arm had. Je voelt je behoorlijk nietig als je hier rondloopt en je bedenkt wat er zich hier voor taferelen hebben afgespeeld.
Na het bezoek aan deze tempel hebben we de dag op Gozo erop zitten. Een leuke en interessante dag, omdat Gozo heel anders is dan Malta. We lopen naar de bus en zien nog even het nieuwste type windmolen...
gozo