Wandelingen:

DE CALDERA

EL TABLADO

MARCOS Y CORDERO

LAS TRICIAS

TAZACORTE

LOS TILOS

TENEQUIA


Autoroute:

HOOGTEPUNTEN


Links:

OASIS LA PALMA VAKANTIESPECIALIST

NATOUR TREKKING

STARTPAGINA LA PALMA

WANDELGIDS LA PALMA

LANDENKOMPAS

PAGINA MET LINKS OVER LA PALMA

HUIS HUREN OP LA PALMA

INFORMATIE OVER WANDELEN

WANDELEN OP LA PALMAInfo over La Palma

La Palma is één van de Canarische Eilanden (Spaans: Islas Canarias). De eilandengroep ligt in de Atlantische Oceaan ten westen van Afrika, op dezelfde hoogte als Marokko. De archipel bestaat uit zeven bewoonde hoofdeilanden en zes kleinere eilanden. De hoofdeilanden zijn Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera en El Hierro. De totale oppervlakte van La Palma is 726 km2 en daarmee is het eiland iets kleiner dan Lanzarote. La Gomera en El Hierro zijn nog kleiner.
De maximale afstanden op het eiland zijn van oost naar west 29 km en van noord naar zuid 47 km. La Palma heeft ca. 85.000 bewoners. 18.000 daarvan wonen er in de hoofdstad Santa Cruz, aan de oostkust van het eiland.

La Palma is, net als andere eilanden van de Canarische archipel, een eiland vol landschappelijke tegenstellingen. Grof gezegd heeft La Palma kale lavagronden in het zuiden en een uitbundig begroeid heuvellandschap in het noorden. In het noordoosten is een klein regenwoud.
De weersomstandigheden verschillen dan ook enorm op dit eiland. De ene plaats kan zon hebben terwijl het verderop bewolkt is. In sommige gebieden waait het hard en een paar kilometer verder is het windstil en heet.

Het hoogste punt van La Palma is de indrukwekkende Roque de los Muchachos met 2426 meter, gelegen aan de rand van de Caldera de Taburiente. Hierdoor is La Palma officieel het steilste eiland ter wereld in verhouding tot het totale oppervlak.
De Caldera de Taburiente - een gigantische krater met een doorsnede van tien kilometer, een omtrek van 28 kilometer en een maximale diepte van 1500 meter – ligt op het noordelijke deel van La Palma en is sinds 1954 een nationaal park. De hellingen van de Caldera (Spaans voor: keteldal) worden door diepe ravijnen of ‘barrancos’ doorsneden. Op de rand van de Caldera de Taburiente is een internationale sterrenwacht gevestigd. Nederland beheert hier samen met Engeland twee optische telescopen, de William-Herschell-telescoop en de Isaac-Newton-telescoop.

In 1971 vond de laatste vulkanische activiteit op La Palma plaats, tevens de laatste activiteit op de Canarische Eilanden. Op de helling van de San Antonio ontstond opnieuw een vulkaan: de 439 meter hoge Volcán Teneguía. De uitbarsting duurde in totaal 25 dagen.

Voor een verblijf op dit prachtige eiland kan je – wat de zonneschijn betreft – het beste aan de westkant zitten, in bijvoorbeeld Puerto Naos of Tazacorte. Er hangen vaak wolken aan de oostkant van de bergrug, dus in de toeristenplaats Los Concajos heb je minder zon.

La Palma staat bekend als La Isla verde (het groene eiland) en als La Isla bonita (het mooie eiland). Het eiland trekt dan ook een bepaald soort toerist: degene die van natuur, wandelen en rust houdt komt op La Palma echt aan zijn trekken. Je kunt hier uren wandelen zonder iemand tegen te komen. En als je iemand tegenkomt, is het waarschijnlijk een Palmero die je hoofdschuddend nakijkt als je op een hete dag een zware wandeling maakt.
LA PALMA