Info over Malta

Malta is een dwergstaat, samen met de eilanden Gozo en Comino en de onbewoonde eilanden Cominotto, Filfla en St. Paul’s Island. Het ligt ongeveer 94 km ten zuiden van Sicilië en 290 km ten noorden van Tunesië. De naam Malta is afgeleid van het Griekse woord ’Malet' dat 'plaats van bescherming' betekent.
Malta is ongeveer net zo groot (of klein) als Texel: 27 km lang en 15 km breed. Het eiland telt 400.000 inwoners. De hoofdstad is Valletta. De officiele taal is Engels of Maltees. Malta is vrij kaal en rotsachtig met relatief weinig natuurlijke begroeiing Kenmerkend zijn ook de tientallen baaien en inhammen. De stranden zijn zonder uitzondering klein en vaak rotsachtig; alleen in het noord-westen zijn er een paar zandstranden.

Behalve een aantrekkelijk klimaat heeft Malta nog veel meer te bieden. Er zijn weinig landen waarvan de geschiedenis zoveel gebracht heeft als Malta. Er is verschrikkelijk veel te zien en te doen, waardoor je je op de eilanden in een soort openluchtmuseum waant.

Gozo is 14 km lang en 7 km breed en heeft zo’n 27.000 inwoners. Het is hiermee het tweede eiland van de Maltezer Archipel. Het eiland ligt op slechts 30 minuten varen van Malta. Vergeleken met Malta is Gozo veel groener en landelijker. Het eiland is zeer heuvelachtig en de kustlijn bestaat uit hoge kliffen met daartussenin idyllische strandjes. Hoewel vooral de rust opvalt, is er toch meer dan genoeg te doen op het kleine eiland. Zo heeft de 7000-jarige geschiedenis van het eiland prachtige tempels voortgebracht en barst het eiland van de prachtige kerken en kathedralen.
Door het mediterrane klimaat zijn de zomers op Malta warm en de winters erg zacht. In maart begint het echte mooie weer te komen. Het is dan nog niet te warm om dingen te ondernemen. In mei komen de zomerse temperaturen. De gemiddelde middagtemperatuur ligt dan rond de 25 graden. De warmste maanden zijn over het algemeen juli en augustus. In deze maanden is het vaak erg warm. Naar het eind van het jaar toe beginnen de temperaturen vrij snel af te nemen.
Het weer op Malta kan overigens snel omslaan. Zo is de lucht helder, zo is het in enkele uren compleet bewolkt. Vooral wanneer het waait slaat het weer vlot om. Na een aantal warme dagen volgen vaak een paar dagen met bewolking.
Excursies:

BLUE GROTTO

GOZO

VALETTA

MDINA RABAT


Links:

STARTPAGINA MALTA

SITE OVER MALTA

MALTEES VERKEERSBUREAU

LANDENKOMPAS

INFORMATIE OVER MALTA


MALTA