ledematen van was
Als je op 15 augustus op Madeira bent, moet je beslist naar Monte gaan. Het is dan nl. ‘Ascensão de Nossa Senhora’, Maria Hemelvaart. Het is een van de belangrijkste feestdagen op Madeira. Het hele eiland stroomt leeg en iedereen gaat, gekleed in zijn of haar beste kleren, naar Monte. Om te kijken of mee te lopen in de processie.
Zorg dat je er om half twaalf 's morgens bent en zoek een mooi plaatsje om de processie te zien. Een lange stoet mensen trekt aan je voorbij, op weg naar de Nossa Senhora do Monte: de kerk van Monte. Ze dragen allemaal kaarsen bij zich of voorwerpen van was. Iemand die bv. een zeer been heeft koopt een been van was om die te laten zegenen.

Sommige gelovigen lopen op blote voeten als een soort boetedoening. En dat valt niet mee op de kleine scherpe keitjes! We hebben zelfs mensen gezien die op hun knieën de 74 treden, van de trap die naar de kerk leidt, opklimmen. Aan het eind van de stoet komt dan het Mariabeeldje, waar alles om draait, voorbij. Het beeldje wordt begeleid door een muziekkorps dat net iets te langzaam speelt.
Dan kan het feest beginnen! Overal staan eettentjes. Het dampt in het hele dorp en het ruikt er heerlijk. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld gebakken kip, patat, een soort hotdog en natuurlijk de espetada en bolo de caco. Espetada is een soort biefstuk wat aan een laurierstok wordt gedaan. Je moet wel zelf een plaatsje zoeken om het vlees te roosteren, gewoon tussen de Madeirenzers. Wat je echt moet proberen is de bolo de caco com manteiga alho. Dat is zoet boerenbrood, gemaakt van aardappels, gist en water. Zo vers van de plaat, nog warm en dan een lik manteiga alho (knoflookboter) erop. Je weet niet wat je eet, zo lekker! Wijn krijg je gewoon in maatbekers van een liter mee. Je zoekt met je wijn, je espetada en bolo de caco een lege stoep op en gaat lekker zitten genieten van de drukte om je heen, het lekkere eten en de dronken mensen.
TIP :

Ga niet met de bus of eigen auto, maar neem een taxi. Het hele eiland wil die dag naar Monte, dus de bussen zitten propvol! En parkeerplaats vind je er niet meer. En als je met z'n vieren een taxi deelt ben je goedkoper uit dan met de bus. Of..... Ga met de nieuwe kabelbaan vanuit Funchal naar! Een beetje komisch: normaal duurt een ritje met de kabelbaan ongeveer 20 minuten. Op deze dag zetten ze hem een versnelling hoger en ben je er in 10 minuten!
Veel plezier.
Maria hemelvaart in monte