Het land der 1000 bergen


Eerste dag
Bossen, (stuw)meren en bergen: dat is het Sauerland. Een mooie omgeving waar je prima kunt wandelen.
Na het lezen van alle positieve reacties op www.zoover.nl boekten we het Welcome Hotel Hennesee Residenz, op maar 1 uur en 3 kwartier rijden vanaf ons huis. ’s Ochtends rijden we op tijd weg, zodat we ’s middags nog kunnen wandelen. En natuurlijk staan we in de bloedhitte een uur lang in de file dankzij een Baustelle.
Maar eenmaal aangekomen bij het hotel, is het fileleed algauw vergeten. Het hotel ligt er echt prachtig, direct aan de Hennesee. Onze kamer heeft ook meerzicht, zoals gevraagd. Bij de receptie lenen we gratis een netwerkkabel. We hebben de laptop meegenomen, zodat we ter plekke kunnen kijken waar we naartoe gaan.
We trekken de wandelschoenen aan en lopen naar de aanlegsteiger waar de rondvaartboot ligt te wachten. Maar we besluiten om eerst te lopen en dan de boot terug te nemen. Via de dam komen we aan de andere kant van het meer, waar de wandelweg naar Mielinghausen begint. Je kunt kiezen om direct naast het meer te lopen of om door het bos te gaan. Wij lopen langs het meer en zien de boot wegvaren. Het is maar 7 kilometer naar de volgende aanlegplaats en de laatste boot gaat daar om half 6 weg. Het is net 3 uur geweest, tijd zat dus.
Het meer is grillig en langgerekt van vorm. De wandelweg kronkelt er vrolijk omheen. Af en toe zien we mensen op de kleine strandjes liggen, het hele strand voor hun alleen. We komen langs enorme bomen en zien na elke bocht het hotel in de verte liggen. Er komen donkere wolken aan en in de verte begint het te onweren. Nee hè, we houden het toch wel droog? Je kunt hier nergens schuilen!
En na de volgende bocht begint het te regenen. Eerst zachtjes, maar langzamerhand begint het echt te regenen. We kijken elkaar aan; wat doen we? De regenjassen liggen in het hotel – héél handig ja – en hoe laat is het, want de laatste boot gaat immers om half 6? We lopen door,want een beetje nat worden is niet erg. En de temperatuur is nog steeds goed. Als het begint te gieten schuilen we toch maar even. Terwijl het harder begint te onweren zien we de boot van half 5 langs varen. Nou, die halen we dus niet!
Na een half uur besluiten we dat we toch maar verder gaan, willen we met de boot teruggaan. In de stomende regen lopen we naar de aanlegplaats. En nu maar hopen dat de boot inderdaad nog komt! Onder de grootste boom die er staat, schuilen we. Naast ons staat een Duitse vrouw in badpak. Ook zij werd verrast door de regen en het onweer. We zeggen dat we op de boot wachten en zij twijfelt of hij nog wel vaart met dit weer. Ik besluit te gaan bellen. Dankzij mijn goede connecties – ahum - krijg ik de kapitein te spreken en ik vraag of de boot nog komt. Ja, ze zijn onderweg! Gelukkig maar…
Om 10 voor 6 komt onze redding en nemen we gauw een kop koffie en warme chocolademelk om weer warm te worden. De plas water aan onze voeten wordt steeds groter… Eenmaal in het hotel aangekomen, houdt het op met regenen en begint de zon te schijnen. Nou ja?! De natte kleding wordt te drogen gehangen en dan een warme douche. En nou maar hopen dat het spreekwoord klopt: avondrood ……
Tweede dag
De volgende dag besluiten we om richting Arnsberg te gaan. Dit is een goed bewaard gebleven middeleeuws stadje met vakwerkhuisjes. Na een Kaffee mit Kuchen beginnen we aan de rondwandeling door het historische stadscentrum.
We komen op de oude markt waar het stadhuis met de 17e-eeuwse klokkentoren zich bevindt. Het weggetje slingert zich langzaam omhoog naar de oude slotruïne. Vanaf het slot heb je een prachtig uitzicht over de vallei van de Ruhr en Arnsberg; de historische toegangspoort tot ‘Het land der 1000 bergen’ (Sauerland).
Hierna rijden we naar de Möhnesee, wat aan het Arnsberger Wald grenst. We lopen naar de Möhnedam, die 605 meter lang is. Wat een enorm bouwwerk zeg! Hierna rijden we naar ons hotel. Na een lekker diner nemen we nog een paar borrels en bekijken we wat we morgen gaan doen.
Benieuwd naar de rest van ons reisverhaal over het Sauerland? Klik op Vervolg Sauerland.