23 oktober 2010, 11:19 uur.

Getankt, gepind, de nodige drank- en snackvoorraad ingeslagen: de reis naar Rüsselsheim kan beginnen.
Het weer was gelukkig goed en het was niet al te druk op de weg, dus om 14:14 uur reden we de parkeergarage bij het hotel in. We hebben ingecheckt en konden meteen op onze kamer.
De kamer stelt niet veel voor (en dan te bedenken dat we 2 weken geleden nog – gratis! – in het Hilton zaten…….), maar goed. Dat is bijzaak, we komen hier alleen maar voor IQ.
We besloten nog even om het bruisende centrum van Rüsselsheim in te lopen en alvast een restaurantje voor vanavond te zoeken. Dat viel niet mee…..
Het centrum stelt niks voor, en de winkels die er waren zaten nog dicht ook. Ook de restaurants waren met een lampje te zoeken. We liepen maar een supermarkt in om nog iets te eten te kopen, dan hadden we in ieder geval iets hahaha.

We hebben nog even langs de Main geslenterd – ook hier geen lange boulevards met flanerende mensen en gezellige cafeetjes – en gingen weer naar het hotel.
We kregen de code voor internet (gratis en zo hoort het!) en ik vroeg aan de receptionist of er nog ergens leuke restaurants zaten. Of een goede pizzeria?
Hij liet naar achteren en kwam terug met een menukaart van de plaatselijke afhaalpizzeria en zei dat we daar wat konden bestellen. De pizzeria leverde het dan netjes af op de kamer.

Moet je voorstellen: in een 4-sterren hotel! Jon Jowitt gesproken: 6 uur over gedaan van Berlijn naar Rüsselsheim met bestelbus. En dan morgen weer naar Milaan en van daaruit naar Calais om weer thuis te komen.

01. Frequency
02. Red Dust Shadow
03. Leap Of Faith
04. Came Down
05. Ryker Skies
06. The Seventh House

07. Outer limits
08. The Wake
09. The magic roundabout
10. Corners
11. Widow`s peak
12. The thousand days
13. Headlong

14. The Darkest Hour
15. It all stops here
--. a bit of Stomach Of Animal (just a teaser)
16. Failsafe


IQ – 25th anniversary of The Wake (Zeche – Bochum) 17 juni 2010

Hans is al jaren fan van IQ en doet al ik weet niet hoe lang moeite om mij over te halen om toch maar een keer mee te gaan naar een concert.
Ik heb het geprobeerd hoor: steeds weer een cd opgezet, maar op de een of andere manier vond ik het maar niks. Of niks, de muziek vond ik nog wel gaan, maar aan de stem van de zanger kom ik maar niet wennen.
Dus als ik in het weekend wel eens eerder naar bed ging, zette Hans steevast een dvd van IQ op.
En daarmee begon de jarenlange hersenspoeling, tegen wil en dank…..
En toch pakte ik steeds vaker zelf een cd van IQ uit de kast voor in de auto, dé plek om naar cd’s te luisteren wat mij betreft. En op een gegeven moment viel bij mij het kwartje en pakte de muziek mij toch!
Het voelde bijna als een cadeautje: helemaal blij vertelde ik Hans dat ik IQ opeens begreep en eigenlijk erg mooi begon te vinden.
En laat nou een paar weken later bekend worden gemaakt dat IQ ging optreden. Meteen kaartjes gekocht, voor 2 optredens en toen kon het aftellen beginnen….
Donderdag 17 juni reden we om 5 uur weg naar Bochum. Broodjes mee voor op de terugweg en natuurlijk cd’s van IQ. Om half 7 kwamen we aan bij de Zeche, de eerste fans stonden al voor de deur te wachten. Leuk om altijd te zien wat voor mensen er zijn (en welke t-shirts van andere bands ze aanhebben).
Om 7 uur ging de zaal open en zocht iedereen een plekje. Dit keer niet vooraan (er was een erg hoog podium, geen goed idee met mijn 1.57 m), maar we zijn lekker lui gaan zitten op de ‘tribune’.
In deze zaal ook geen gedoe met muntjes, gewoon betalen aan de bar. En natuurlijk bekers met statiegeld, iets wat je vaak ziet in Duitsland.
Om exact 8 uur kwamen de mannen van IQ onder groot applaus op. Het publiek was erg enthousiast en dat werkt nogal aanstekelijk.
Ze begonnen – heel verrassend – niet met The Wake, maar met een nummer van hun laatste cd. En dat klonk erg goed, retestrak zelfs!
De zaal ging meteen na het eerste nummer al helemaal uit zijn dak.

De setlist:
Frequency
Sacred Sound
Red Dust Shadow
Leap Of Faith
Came Down
The Seventh House

Outer limits
The Wake
The magic roundabout
Corners
Widow`s peak
The thousand days
Een stukje van Stomach Of Animal (just a teaser)