Waanzinnig Wenen!


13 november 2002
Eindelijk, er komt vandaag een grote wens uit: we gaan naar Wenen! Zoveel over gelezen, zoveel over gezien. En nu gaan we het met eigen ogen bekijken. Omdat we dichtbij Duitsland wonen, vliegen we vanuit Dortmund met Air-Berlin. Met een klein uurtje staan we geparkeerd (en dat is hier errug goedkoop!) en kunnen we inchecken. Om half 2 is het boardingtime en al snel vertrekken we.

Op het vliegveld van Wenen aangekomen, staat de bus al klaar die ons naar het centrum zal brengen. Eenmaal daar aangekomen gaan we op zoek naar ons hotel, hotel Kaiserhof. Dat is ook snel gevonden en we checken in. Na een kleine inspectie van de kamer - ziet er erg netjes uit en oh! Er liggen chocolaatjes... - duiken we met ons tweeën de loveseat in en pakken een borrel: proost op 3 dagen Wenen! Dan worden de kaarten, boekjes en folders te voorschijn gehaald, want ja, er moet de komende dagen natuurlijk wel van alles gezien worden!
Voordat we op zoek gaan naar een restaurantje, kopen we eerst bij de receptie een Wien-karte. Dit is een ticket voor het openbaar vervoer en die is 72 uur geldig na afstempelen. 's Avonds komen we terecht bij een leuke pizzeria en na een lekkere maaltijd slenteren we terug naar ons hotel. Morgen wordt een drukke dag!

14 november 2002
Na een ontzettend uitgebreid ontbijt - tja, vertel die Oostenrijkers niks over eten want dat zit er wel goed! - gaan we op pad, gewapend met camera's en reisboekjes. Vlakbij ons hotel staat een verschrikkelijk mooie kerk, de Karlskirche.
Die wordt uitgebreid bewonderd. Wat een rijkdom, wat een pracht en praal. Op het moment dat wij er waren, was men bezig met een restauratie. En speciaal voor nieuwsgierige toeristen hadden ze er een lift gebouwd zodat je omhoog kon om de restauratiewerkzaamheden van dichtbij te zien. Erg interessant. Vooral de schilderingen waren prachtig en leken net beelden.
Na dik anderhalf uur staan we weer buiten. Tjonge, als dat zo doorgaat hebben we aan 3 dagen niet eens genoeg! We lopen naar het centrum en kijken onze ogen uit. Het ene gebouw is nog mooier dan het andere. Natuurlijk lopen we langs Hotel Sacher, waar je de wereldberoemde Sachertorte kunt eten.
De winkelstraten zijn ook allemaal even mooi. Vooral de Graben met de Pestsäule is indrukwekkend.
Voor een shopaholic als ik is Wenen even wennen, want ik vergeet etalages te kijken. De gebouwen waar de winkels inzitten hebben meer mijn aandacht (maar bij deze: ik kom beslist een keertje terug om te winkelen!). Langzaam lopen we richting Michaelerplatz, waar de Hofburg staat. Een immens groot gebouw, met 18 vleugels en rond de 2500 kamers.
We lopen verder door de stad, langs de Stephansdom. Ook deze grote kathedraal wordt met een bezoekje vereerd. Je kunt hier met een ieniemienie-klein liftje naar boven, om de grote klok (de Pummerin) te bekijken en van het uitzicht over Wenen te genieten. In de verte zien we het Riesenrad in het pretpark Prater. Hé, daar moeten we ook nog naar toe. Dus de tram gepakt naar het Prater, want je kunt Wenen niet verlaten zonder een ritje in het reuzenrad. Het pretpark is volgens mij vergane glorie. Maar daar komen we ook niet voor. Nadat het kaartje gekocht is stappen we in de cabine, lijkend op een bouwkeet. Het waait nogal, dus schommelend gaan we rond. Het uitzicht over de stad is mooi!
Het begint al aardig donker te worden; tijd om het hotel weer op te zoeken. De wandelschoenen worden verruild voor nette schoenen en we gaan op zoek naar iets te eten. We komen terecht bij een heel gezellig Weens restaurant, Führich, waar we voor de echte Wiener Schnitzel gaan. Misschien vond de kok 'm te klein, want we kregen er allebei twee!
Tijdens het eten was er live muziek en dat bracht de stemming er goed in. Na een heerlijk toetje liepen we moe (en vol) naar het hotel, waarbij we langs de Karlskirche kwamen. De Karlskirche ziet er ook in het donker mooi uit!
Benieuwd naar de rest van ons reisverhaal over Wenen? Klik op Vervolg Wenen.